Ønsker å synliggjøre kvinner i musikken

Maksitaksi og Taxi Take Away i samarbeid med radiOrakel, FemmeBrutal, Ladyfest Festival, Girls in Music.com Fettt og AKKS presenterer FEBER i februar – en måned med kvinnelige artister.

mary

På Taxi Take Away vil det være en ny kvinnelig DJ hver dag i hele februar. Dette vil være en herlig feministisk blanding av erfaring og sjangre. På Maksitaksi er alle konserter og klubbkvelder satt opp med kvinnelige artister.

Vi ønsker med dette å synliggjøre kvinner i musikken. Det ligger i vår natur at vi særlig presenterer underskogen av mer eller mindre etablerte artister uten kommersiell synlighet. Det betyr likevel ikke at de ikke er etablerte. Mange av artistene som opptrer hos oss på FEBER i februar har mange års erfaring som musikere. Men FEBER i februar er også en plattform for å senke terskelen for nye kvinnelige artister til å opptre.

Det betyr heller ikke at alle bandene er kun kvinner heller. Noen band har kvinnelig vokalist/frontfigur, andre har kvinnelige instrumentalister og låtskrivere, noen er soloartister og et band har mannlig frontfigur, og kvinnelig backingband. Poenget er sånn sett ikke å ha en isolert scene kun for kvinner, men å løfte fram kvinners ulike roller i ulike prosjekter.

Vi vet at mange lurer på om et konsept som dette egentlig er nødvendig i verdens mest likestilte land i 2015. Vi mener det er det. Vi ser en helt tydelig overvekt av menn både på klubb og festivalscener. Og det har de siste årene vært et sikkert vårtegn at diskusjonen om kvinneandelen på festivalplakater kommer. Samtidig ser vi at til og med en artist som Björk, i forbindelse med sitt nye album, forteller Pitchfork om hvordan hun opplever at det er vanskeligere å bli kreditert som kvinnelig musiker og produsent.

Vi ser også at de kvinnene som blir mest synlige som kommersielle artister, ofte spiller på stereotypiske kjønnsroller. Og at det å spille på utseende og kropp kan framstå som viktigere enn det musikalske. FEBER i Februar er derfor ikke bare en kommentar til hvor mange kvinner det er i musikklivet, men også til hvordan kvinner framstilles.

Og på grunn av hvordan kvinnelige artister blir framstilt i den kommersielle musikkindustrien, tror vi terskelen oppleves høyere for jenter å starte band eller satse på musikk, enn hva den gjør for gutter. Mens det for gutter gjerne er nok å ha en interesse for musikk, eller at vennene dine har det, og at du vil være med. For jenter kommer gjerne en forventning om et spesielt type utseende i tillegg.

Vi tror at den beste måten å øke andelen kvinnelige artister er 1. Å synliggjøre kvinnelige musikere som er musikalske kompromissløse i seg selv og 2. Å rydde plass til uetablerte kvinnelige artister for å skape en arena der det å opptre med sitt musikalske prosjekt oppleves som mere tilgjengelig enn til vanlig.

Og derfor har vi valgt å lansere FEBER i februar, der vi presenterer kvinnelige artister på Maksitaksi hele måneden og en kvinnelig Dj hver dag på Taxi Take Away.

Les om Ladyfest sine bidrag her.

FEBER på Maksitaksi
Fullt program: https://underskog.no/kalender/105875_feber-i-februar
Facebook: https://www.facebook.com/events/1567828220129059/?ref=br_tf

FEBER på Taxi Take Away
Fullt Program: https://underskog.no/kalender/105903_feber-i-februar-p%C3%A5-taxi-take-away/
Facebook: https://www.facebook.com/events/1586381434911012/

Reklamer