Feminist Blyant

Utstillingsåpning av Feminist Blyant, en utstilling med russiske kunstnere som jobber i det grafiske feltet og tar opp feminisme og sosiale tema i Russland. Den russiske kunstneren m!kaela bak vårt solidaritetsprosjekt deltar i utstillingen.

IMG_1671b

Høsten 2012 åpnet utstillingen Feminist Pencil i Moskva som den første feministiske utstillingen i Post-Sovjet Russland. Utstillingen var en plattform for grafiske uttrykk der seks kunstnere deltok. Den andre utstillingen ble vist i Moskva og St. Petersburg i 2013-2014 og har vokst til å presentere trettifem deltagere fra Russland og Europa. Den presenterer et vell av teknikker som sjablonger, linosnitt, tegninger, seriestriper, plakater og veggmalerier og mange fler. Utstillingen er kuratert av kunsthistrikeren Nadia Plungian og kunstneren Victoria Lomasko fra Moskva.

Galleri 69Grünerløkka Lufthavn, kl. 17.00, Fri inngang

Victoria Lomasko er en av de mest kjente russiske kunstnerne som arbeider i sin egen grafiske sjanger der hun beskriver  samfunnsmessige tema. Hun er forfatter av kunstprogram for fengslede tenåringer, er aktivist og curator av utstillingen «Å tegne retten».

Nadia Plungian arbeider med sin undersøkelse av bilder av kvinner i Soviet-unionen 1930-1950 og har omfattende kunnskap om tidlige feministiskebevegelser i USSR.

I Oslo vil kuratorene presentere en mindre versjon av den store utstillingen vist i 2013-2014. Utstillingen søker å dokumentere historien til den vanlige kvinnen i Russland, både fra hovedstaden og provinsen.

I sine grafiske reportasjer, gjør Victoria Lomasko seerne kjent med dagliglivet til sexarbeidere i Nizhny Novgorod og urettferdigheten i det russiske rettssystemet, eksemplifisert i saken mot Pussy Riot. I en serie med selvklebende plakater diskuterer gatekunstgruppa Zoa Art, alkoholisme og fysisk vold mot kvinner som er i gjensidige avhengighetsforhold. En sjablong laget av gruppen Gandhi tar opp underskuddet på kvinner i det offentlige rom, mens Street Art Faction of Feminist Initiative ber kvinner danne egne kollektiv for å motarbeide vold i hjemmet. Umnaya Masha kommenterer Russlands homofobiske lover, forklarer hvordan de virker inn på skolejenter, eldre kvinner og politikvinner. Yana Smetanina’s prosjekt tar opp kvinners menneskerettigheter og deres fravær i media. Ilmira Bolotyan illustrerer en tidligere nonnes historie om realitetene I et russisk-ortodokst kloster. Anna Repinapresenterer en serie med plakater som adresserer vold i hjemmet, mens Hagra presenterer plakater om utestengelsen av kvinner i typiske mannlige idretter. Mannaya Kasha viser utstillingens hovedverk Feminist Bannersom er dedisert til den samlede motstanden fra kvinner fra alle sosiale lag.

Feminist Pencil har vært en del av Media Impact som ble nominert til den russiske prisen for innovasjon i året 2013. Den korte listen inkluderte også Triennalen i Bergen; Mandag begynner på lørdag og utstillingenReconstruction, documenting art scene of the 1990s in Moscow.

Utstillingen vil være åpen søndag 12., søndag 18., lørdag 24. og søndag 25. May. Utstillingen vil også være åpen lørdag 7. og søndag  8. juni.

Mer informasjon om Feminist Pencil:
wordswithoutborders.org/

Informasjon om utstillingen The Feminist Pencil 2, vist i Russland.

english.mediaudar.net/

Reklamer