Punk Protest Performance: Pussy Riot in Perspective

The First Supper Symposium presenterer: Punk Protest Performance: Pussy Riot in Perspective. Pussy Riot møter Judith Butler, Rosi Braidotti og Viktor Misiano i Oslo

10321612_555131684605584_3436835683939181948_o

The First Supper Symposium, i samarbeid med Kulturutvalget ved Det Norske Studentersamfund, arrangerer symposium i storsalen på Chateau Neuf.

Den russiske punk og performance-gruppen Pussy Riot, representert av Nadja Tolokonnikova og Maria Alyokhina, kommer til Norge for å delta på symposiet The First Supper Symposium; Second Course, som finner sted i Oslo 12. mai på Det Norske Studentersamfund. Sammen med den anerkjente filosofen og kjønnsteoretiker Judith Butler, filosof og feminist Rosi Braidotti og kunstkritiker og kurator Viktor Misiano, skal de diskutere feminisme, aksjonskunst, frihet, fengsling og mediert makt.

Pussy Riot ble verdenskjent da flere av medlemmene ble arrestert og fengslet etter deres Punk Prayer performance i Frelseren Kristus-katedralen i Moskva (2012). Samtidig reiste det seg en rekke spørsmål: Når overskrider offentlig protest gjeldende regler for oppførsel i samfunnet? Hva er fremtiden for feministisk performance-kunst i en tid med streng sensur? Den russiske kunstscenen har vært preget av aksjonisme og protestkunst mot styresmaktene, spesielt rettet mot president Putin. Russlands undertrykking av homofiles rettigheter, voldelige avstraffelser mot demonstranter og knebling av ytringsfriheten, er noe flere kunstnere aktivt har kritisert, hvilket har fått mye oppmerksomhet av internasjonale medier og menneskerettighetsorganisasjoner. Mens Putin stadig truer med opprustingen av den militære tilstedeværelsen i Ukraina, kommer noen av hans krasseste kritikere til Oslo for å diskutere kunst og aksjonisme. Nadja Tolokonnikova og Maria Alyokhina ble begge fengslet for sin deltagelse i performancen, men har ikke stilnet sin kritikk.


Pussy Riot sett i relasjon
The First Supper Symposium har samlet eminente talerne for å gi ulike perspektiver på Pussy Riots punk og protest performancer – sett i relasjon til den politiske konteksten, fra kjønnsteorisk perspektiv og i relasjon til russisk samtidskunstpraksis.

Kunsthistoriker Ekaterina Sharova vil kontekstualisere Pussy Riots performancer i relasjon til den russiske aksjonisme- og samtidskunstscenen, mens Viktor Misiano vil plassere deres arbeid innenfor en kunsthistorie av protest og aksjonistkunst i post-sovjet. Rosi Braidotti skal reflektere rundt politikken til kvinnelige rock- og punkband og se på hvordan performance har blitt brukt som feministisk protestmiddel. Judith Butler vil undersøke kjønns- og LHBT- tematikken Pussy Riot aktualiserer, i kontekst til politiske demonstrasjoner. Paneldiskusjonen vil bli moderert av Natalie Hope O’Donnell.

1610181842

Arrangementet skal samle inn penger til Pussy Riots ny-oppstartede organisasjon Zona Prava, som jobber for fengslede kvinner i Russland. Alt overskudd vil gå dit.page2image7280

En serie arrangementer
Symposiet er en del av en serie arrangementer og utstillinger i Oslo som vil finne sted 10. – 12. Mai. Programmet inkluderer visning av Milo Raus film The Moskow Trials og utstillingsåpning av Feminist Pencil på Galleri 69/Grünerløkka Lufthavn, som viser arbeidene til russiske kunstnere som jobber med feministiske tema i ulike grafiske uttrykk. Filmen Non-Consensual Act (in progress) av Goshka Macuga vil bli vist på Kunstnernes Hus. Parallellprogrammet har blitt kuratert av Ekaterina Sharova i samarbeid med The First Supper Symposium.

The First Supper Symposium er en organisasjon som tar opp spørsmål knyttet til kvinner og kunst i et feministisk perspektiv. Den startet opp i 2012 for å feire hundreårsjubileet for kvinners stemmerett i Norge med et stort symposium, hvor blant annet den verdenskjente kunstneren Judy Chicago var gjest. Hovedformålet er å skape rom for kvinnelige kunstnere i kunstverden. Parolen er: Like rom, like rettigheter! For mer informasjon om The First Supper Symposium og de andre arrangementene, vennligst se First Supper Symposium

Mandag 12. mai, kl. 18.00 – 21.00
Chateau Neuf, Det Norske Studentersamfund, Oslo

Reklamer