Sommerlesning: Heidi Sævareid – «Spranget»

Under årets Ladyfest lanserte Heidi Sævareid sin debutroman «Spranget» i samarbeid med oss på Liebling. Vi har lest boken, og anbefaler den varmt som årets sommerlesning. 
Boken handler om tenåringsjenta Janne, og hennes avsluttende forhold til menigheten Zion. Janne har begynt å tvile. Hun ser gjennom kosen, det sosiale felleskapet, og har oppdaget hvordan voksenpersonene i menigheten manipulerer og kontrollerer ungdommene og hun begynner en sakte, nesten litt kafkaesk løsrivelsesprosess. Det som er spesielt for menighetsmiljøet i boka er det totale fraværet av feminisme og individualisme hos jentene. De skal ikke «friste» gutter, ikke være alene sammen med de, ikke kle seg utfordrende, ikke danse sexy… I tillegg bruker lederne Gud som et middel for å plante skyldfølelse, det snakkes mye om dobbelthet og tegn fra Djevelen i helt naturlige og normale ting. Alle disse tingene stiller Janne spørsmålstegn ved. Hun ønsker å danse, høre på den musikken hun vil. Janne ønsker å være fri, men har samtidig hele det sosiale nettverket sitt i menigheten inkludert ei søster.

 Der Janne er hard og opprørsk er Anna myk og føyelig

Fortellerstemmen i boken hopper litt frem og tilbake, og leseren får innblikk i hvorfor Janne ble med i Zion, hvordan hun opplevde å være medlem av menigheten og hvordan hun sluttet. Man blir kjent med Jannes utrolig kule, forståelsesfulle foreldre, og Jannes tvillingssøster Anna, som er Jannes rake motsetning. Der Janne er hard og opprørsk er Anna myk og føyelig, og dette frustrerer Janne. Hun skulle ønske at Anna stilte flere spørsmål. Den minst sympatiske figuren i boka er kanskje voksenlederen i Zion, Anne Sofie, som er som en snill tante i det ene øyeblikket og skarp som et stykke knust glass i det andre.

Disse miljøene er jo kjente for å være ganske lukket for alle andre enn medlemmene.

Jeg har lest «Spranget» to ganger nå, og det er en bok det er lett å bli glad i. Fortellerstemmen til Sævareid er sår og ekte, samtidig som den er røff og ladd med individualisme. Boken er til en viss grad basert på hennes egne erfaringer med en pinsemenighet i Kristiansand, noe som styrker boken ytterligere. Disse miljøene er jo kjente for å være ganske lukket for alle andre enn medlemmene. Les «Spranget» på stranda i sommer, og støtt en ung, norsk, kvinnelig forfatter, samtidig som du nyter et stykke god norsk samtidslitteratur.

«Spranget» kan kjøpes f.eks. her (Norli).

Reklamer