Ladyfest 2012

Ladyfest 2012 var fra 5. til 11. mars. På fjorårets program hadde vi alt fra konserter, til workshops, til debatter og danseforestillinger. Årets festival var en stor suksess og de ulike arrangementene var svært godt besøkt.

Ladyfest Oslo er en ukes feministisk festival i forbindelse med den internasjonale kvinnedagen. Vi viser fram ulike uttrykk for kvinnekamp, skape møteplasser og vise fram dyktige artister i kunst og kulturlivet.

Mandag 5. mars

Åpningsarrangement Debatt og konsert
Sammen mot voldtekt, hva er våre krav?

Sted: Dattera til Hagen
Tid: Mandag 5. mars,
Dørene åpner kl 19:00 og debatten begynner klokka 19.30. 
Arrangør: Kvinnefronten, Nabunya promotions og Jenteforsvaret
Inngang: Gratis

Forebygge og bekjempe voldtekt handler om kvinners rett til et liv uten vold og frykt.

De mange overfallsvoldtektene i Oslo og den påfølgende debatten om hvilke tiltak som bør settes inn preget mediebildet på slutten av 2011. Mange organisasjoner og enkeltpersoner engasjerte seg i debatten, og fikk gjennomslag for at «noe må gjøres» fra hele det politiske spekteret. Men den vanskeligste debatten handler ikke om overfallsvoldtekter og strafferammer. Voldtekt begås stort sett i nære relasjoner.
Det handler om kjønnsroller, og den handler om holdingene til kompisen og kjæresten din.

Vi ønsker å gjøre ordskiftet om til handling og åpner Ladyfest uka med en debatt om hvilke tiltak vil ha, og hvordan vi skal få omgjort krav til virkelighet. Vi inviterer til en åpen paneldebatt hvor målet er å komme frem til et sett av krav som et bredt spekter av organisasjoner kan stille seg bak. Det handler om at myndigheten må ta kvinners rett til beskyttelse mot voldt og voldtekt på alvor.

Hanna Helseth forfatter av bok Generasjon Sex er moderator, hun har forsket på seksuell mobbing og uønsket seksuell oppmerksomhet.

Lisa Arntzen: Leder av Aksjon mot voldtekt og initiativtaker til fagdagen Ta ansvar kommer og forteller om hennes arbeid.
Akhtar ChaudhryRepresenterer SV i Justiskomiteen
Astrid Aas-Hansen (bekreftes): Representant fra Justiskomiteen
Andrea Gustavsson: Jenteforsvaret
Patricia Kaatee:
 Amnesty Norge  

Ladyfest åpningskonsert

Tid: Mandag 5.mars, etter debatten
Sted: Dattera til Hagen
Pris: Gratis

Velkommen til slampoetry med Maria Karlsen og konsert med KAIIRA FLOW. Maria Karlsen er en talentfull multikunstner som driver med dans, rap, sang og slampoetry. Med sine egne tekster fortsetter Karlsen å overraske og underholde publikumet sitt med hennes “rett på sak”- skrivestil og ved å by på seg selv.

Tirsdag 6. mars

MISS REPRESENTATION – feministisk filmkveld med panelsamtale og diskusjon

Sted: Café Mir
Tid: 19.00
Inngang: 50,-
Fett arrangerer feministisk filmvisning med påfølgende samtale om medienes fremstilling av den vellykkede kvinnen. Hva er egentlig dagens kvinneideal? Og påvirker medienes kvinnefremstilling unge damers faktiske valg? Profilerte damer og synsere møtes til paneldebatt.
Hvordan påvirker mediene ungdommers bilde av kvinnens plass i samfunnet? Serveres vi et bilde av makt og politikk som mannens domene? I filmen Miss Representation utforskes disse spørsmålene i det amerikanske medielandskapet, og det med dystre og skremmende konklusjoner.I forbindelse med Ladyfest 2012 arrangerer tidsskriftet Fett visning av filmen på Café Mir med påfølgende paneldiskusjon, der vi forsøker å overføre disse spørsmålene til vår norske mediehverdag. Hvordan står det egentlig til med mediefremstillingen av kvinner og menn i et av verdens mest likestilte land? Hvor stor innflytelse har egentlig medienes kvinnefremstillinger på kvinners faktiske valg, ambisjoner og muligheter? Og i hvilken grad har man selv ansvar for og mulighet til å heve seg over mediale fremstillinger av kjønnet man representerer?

Onsdag 7. mars

Feministisk selvforsvarskurs

Arrangør: Jenteforsvaret
Sted: Olafiagangen 1 til 5
Tid: 17.00 til 20.00
Gratis!

Feministisk selvforsvar er et selvtillitskurs for jenter og damer. Kurset består av tre deler, en forebyggende, en grensesettende og en fysisk del. Et kurs varer fra to til tre timer, avhengig av hvor mange deltakere det er.

Kurset tar for seg konkrete utfordringer mange jenter møter i hverdagen. Dette kan være alt fra frykt for å gå ute om kvelden etter at det har blitt mørkt, seksuell trakassering, problemer med selvtillit, frykt for overgrep og vold, til menns vold mot kvinner.

Et av målene med kurset er at hver deltaker skal få opplevelsen av at alt dette ikke bare rammer deg som enkeltperson, men alle jenter som gruppe. Dette gjøres blant annet gjennom diskusjoner og erfaringsutvekslinger. Gjennom hele kurset vil man aktivt gå inn for å bygge opp samholdet mellom jentene, noe som kan være være en utfordring spesielt blant jenter på ungdomstrinnet.

Påmelding: post@jenteforsvaret.no

Torsdag 8. mars

8.marstoget
Sted: Youngstorget Appeller og markering – samt tog ;).

TOPPLØSSERVERING: Nei til toppløsservering en av kampsakene 8. mars 1993


Ungdomsarrangement 8. mars

Sted: Osterhaugs gate 27
Tid: 19.30
Arrangør: Rød Ungdom Bokbad med Hannah

Helseth om Generasjon Sex m/diskusjon. Det vil bli servert mat.

8. marsfest 
Sted: Mono
Tid: Fra 19.00 og utover
Arrangør: Ladyfest Appell, dans, poesi og konserter.

Dette er et åpent arrangement for å feire den internasjonale kvinnedagen med politikk og kultur i en herlig blanding. Det blir tatt opp aktuelle feministiske saker, distribuert det feministiske magasinet Fett og du vil få se dyktige artister. Appellanter Linn Pilskog, Ungdomssekretær i Fellesforbundet, Ingrid Wergeland utreder ved Manifest Senter for samfunnsanalyse, Seher Aydar generalsekretær for Rød Ungdom. Vi sier som Emma Goldman:

If I can’t dance, it’s not my revolution! 

Konserter Fuch begynte som en lek på øvingsrommet, men har på kort tid utviklet seg til å bli en solid støypop-trio. Bandet består av Unn Lange Buer (vokal), Simen Følstad Nilsen (gitar og bass) og Hans Uhre (trommer). De jobber for tiden med en EP som kommer i løpet av våren, så følg med og sjekk de foreløpig ut på nett.

Hanne Kolstø kommer og spiller for oss. Etter å ha gitt ut album med bandene Thelma & Clyde, Post og Love-Fi har Kristiansand-baserte Hanne Kolstø fått mye velfortjent oppmerksomhet for sin sterke stemme. Høsten 2011 kom hennes fantastiske debut album Riot Break ut og albumet har havnet høyt hos anmeldere rundt hele landet. Som soloartist lager Kolstø melodiøs og spennende popmusikk med elementer fra så og si alle sjangre du kan tenke deg – elektronika, r’n’b, folk og visesang er flettet sømløst sammen til en imponerende helhet.

Det er noe både sundførsk og hukkelbergsk over hvordan Kolstø leker med sjangerkonvensjonene. Kolstø synger, rapper og uler om hverandre til den store gullmedaljen. Resultatet er at Riot Breakfremstår både som uimotståelig leken og ekstremt sofistikert på en og samme tid.

Fredag 9. mars

Vrangforestilling

Sted: Scenehuset
Tid: 19.00
Billetter bestilles på: ankikong@hotmail.com 100,-

Vrangforestilling av og med Ann-Christin Berg Kongsness, Sigrid Marie Kittelsaa Vesaas og Marte Reithaug Sterud. Vrangforestilling er en forestilling som inngår i konseptet “framtidsdans”. Framtidsdansen er hybrid og søker å sjarmere sitt publikum med en ikke nødvendigvis sjarmerende framtoning. Slik ønsker den å smitte samfunnet som helhet med en mindre kjønnet og mer fellesmenneskelig måte å oppfatte kroppen på. Mangfoldiggjøring av kjønnsuttrykk er en grunnleggende interesse hos hver av oss, som tydelig kommer til uttrykk når vi står på scenen. Dette er en tematikk vi velger å behandle implisitt i hver soloforestilling. Ved å ta mangfold innenfor kjønnsuttrykk som selvsagt, og heller rette søkelyset på andre tema, insisterer vi på å normalisere dette mangfoldet.

Ellers består Vrangforestilling av tre ulike soloer med ulike temaer og materiale, som selvmotsigelser, hosting og rumpesprekk, raseriutbrudd og sjarmoffensiv og dans til musikk av Tom Waits.

“Vrangforestilling” f.v: Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Berg Kongsness.

Honky Tonk Angels
Tove Bøygard m/venner
Tid: 22.00
Fredag 9. mars, blir det 8. mars-feiring med et stjernelag av kvinnelige artister: Karin Wright, Benedicte Brænden, Johanna Demker, Sara Andersson, Venja Ruud Nilsen og Greta Cavà.
Tove Bøygard har fått den store æren av å være konsertmester for kvelden. Her vil du få høre artistenes egne låter, samt låter av andre kvinnelige artister i mange sjangre. Kvelden har fått overskriften Honky Tonk Angels, og det er duket for en helaften med knallbra damer og musikk! Håper du kan komme, og billetter kan kjøpes på Billettservice. Østkantens Bluesklubb

Lørdag 10. mars

Uten hindringer
Sted: Kjelleren, Litteraturhuset (Wergelandsveien 29, Oslo)
Tid: Lørdag 10. mars  14:00 – 18:00
Pris: Gratis!

Motmakts årlige seminar der vi tar for oss temaer knyttet til likestilling og antisexisme. I år spør vi: Kan subkulturer bidra til likestilling, eller er de bare mindre speilbilder på et patriarkalsk, heteronormativt samfunn?

For å svare på disse spørsmålene har vi invitert representanter fra forskjellige subkulturer som skal snakke om forholdet mellom kjønnene i deres respektive felt. Etter paneldiskusjonen vil det bli enkel servering (vegansk suppe med brød), før vi viser en aktuell film.

Workshop i metallvokal og låtskriving

Sted: AKKS lokalene i Brenneriveien 9
Tid: kl.12-16 lørd. 13-17 sønd. Pris: 400.-/550;- (medlem/ikke-medlem)

Påmelding evt. spm. til: oslo@akks.no

Workshop “MetallAKKS” med Mariangela Demurtas (Tristania).

Vrangforestilling
Sted: Scenehuset
Tid: klokka 19.00

Søndag 11. mars

Workshop i metallvokal og låtskriving 

Sted: AKKS lokalene i Brenneriveien 9
Tid: kl.13-17 Pris: 400.-/550;- (medlem/ikke-medlem)

Workshop “MetallAKKS” med Mariangela Demurtas (Tristania).

Sted: Restaurant Lemongrass, Krisistian augusts gate 14 Tid: Søndag 11. mars, 18:00 – 00:00 Gratis inngang!

Her vil vi servere ekte karibisk mat og snacks laget av husets kjøkkensjef  Julan Valetin til en rimelig pris. Filmvisning (TBA hvilken), og DJ-musikk før og etter filmen.

Oneness som har kickoffstart på Ladyfest 2012,  er et kulturelt konsept som fokuserer på å fremheve den afro-karibiske kulturen. Med sammensmeltingen av mat, musikk, og afro-karibiske kunstformer, ønsker vi å bygge sosiale broer for integrasjon og kunnskap, i tillegg til å være et forum for kulturell opplysning. Vårt mål er simpelthen å feire et positivt bilde av etnisitet, og å ha det gøy!

Amtmandens døtre gjenforenes!

Sted: Kunstkafeen på Hellviktangen, Nesodden
Tid: kl. 17.

Amtmandens Døtre er blitt kalt soundtracket til 70-tallets kvinnekamp. Gruppa har fått ny aktualitét gjennom fyldig radiodokumentar i NRK i 2011, og interessen er stor blant den nye generasjonen samfunnsforskere. Mange vil huske fester, tog, dugnad og husvask (!) akkompagnert av sangene fra deres LP Reis Kjerringa. Nå samles den opprinnelige gruppa, etter 36 år, til gjenforening på kunstcafeen på Hellviktangen, Nesodden.

Sangene fra den legendariske plata fra 1975 står selvsagt i høysetet, og det blir i tillegg gjenhør med flere av 70-tallets prog-låter. Så her blir mimre- og allsangfaktoren høy. Det er mulig å bestille bord/billett til konserten ta kontakt på sol(at)hellviktangen.no eller på             66 96 01 70      . 

Reklamer