Poledance på Ladyfest

Kvinnegruppa Ottar truet i Klassekampen 19.02.09 med å boikotte Ladyfest hvis ikke de fjerner workshopen ”Poledance i et feministisk perspektiv” fra programmet. Dette er våre tanker rundt dette.

Vi forsvarer Ladyfests program. Denne gangen har vi tiltrukket oss nye grupper mennesker som også ønsker å bidra til kjønnskampen, og som ønsker å bidra til en mangfoldig tolkning av begrepet feminisme. Dette er også utgangspunktet for Ladyfest.

Ladyfest er en paraplyfestival for ulike organisasjoner, foretak og enkeltpersoner som ønsker å bidra til i samarbeid å skape en feministisk kulturfestival. Dette betyr at programinnholdet er skapt av menn og kvinner med ulike meninger og tilnærminger til hva det vil si å jobbe for likestilling. Dette skaper et mangfoldig festivalprogram, hvor flere stemmer får uttale seg om hva feminisme er for dem.

Ladyfest har som hensikt å gi rom for individuelle tolkninger av hva det vil si å være likestilt. Vi mener det er viktig å ha en pågående diskusjon om hva som er frigjørende praksis. Å gi norske feminister en arena for refleksjon, mener vi er nødvendig for progresjon.

Ladyfests agenda er å presentere alle former for feminisme inklusiv områder innenfor feminismen som er problematiske. Når Ladyfest tar inn kontroversielle elementer som poledance, synliggjør vi en ambivalens mange feminister forholder seg til. Vi setter ikke likhetstegn mellom poledance og feminisme, men vi åpner opp det feministiske rom.

Vi synes det er synd at noen vil eie definisjonsmakten over hva som er aksepterbare uttrykk for feminismen. Kvinnelig seksualitet er et vanskelig område feminister må forholde seg til. For oss handler det ikke om å ”pornofisere” det offentlige rom. Det handler heller ikke om å gjøre 8. Mars til en ”russefeiring”. Det handler om å møte, undersøke og diskutere forskjellige måter å være kvinne på, heller enn å boikotte og fordømme.

Vi tar reaksjonene på alvor, og inviterer med dette Kvinnegruppa Ottar og alle andre som måtte mene noe om poledance og burlesk til debatt søndag 15. Mars som en avslutning på Ladyfest Oslo 2009. Vi presiserer at poledancearrangementet IKKE handler om stripping og ber media og Kvinnegruppa Ottar slutte å bruke dette misvisende ordet. For mer informasjon om hva poledance er henviser vi til Kronikken Feminisme det svinger av (les hele kronikken under menypunktet «poledance» til venstre på denne sida), skrevet av Ingvild Refsum, Lisa Gabrielsen og Maria Bergren, publisert i Klassekampen lørdag 28. Februar.

At ulike aktører velger å boikotte Ladyfest fremfor å gå i dialog, vitner om at debatten vi ønsker å ta er viktig, og gjør oss enda sikrere på at det er riktig av oss å ikke bør ta programposten av plakaten.

Vi ønsker alle velkommen til en variert og spennende Ladyfest 2009.

Ladyfest Oslo,  mars 2009

Reklamer